Taakvelden:

Geëscaleerde zorg 18-

Ontwikkelingen

  • In onder andere de regiovisie Geweld hoort nergens thuis - vastgesteld door ons college in 2020 - wordt gesproken over versterking van het lokale veld, het bieden van hulp zo dichtbij en laagdrempelig mogelijk. In lijn met deze ontwikkeling zal Veilig Thuis Drenthe steeds meer gaan fungeren als expertisecentrum voor het doen van onderzoeken, het uitbrengen van adviezen en het zorgdragen voor kennisdeling.
  • In 2020 hebben we onderzocht in hoeverre de gemeente en lokale teams toegerust zijn op het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. In 2021 en daaropvolgende jaren gaan we aan de slag met de actiepunten die voortkomen uit het plan van aanpak (Samen)werken aan veiligheid dat naar aanleiding hiervan is opgesteld.
  • Naast lokale actiepunten leveren we ook een bijdrage aan regionale actiepunten die voortkomen uit de zelfscans die de verschillende Drentse gemeenten hebben uitgevoerd op dit thema. We doen actief aan kennisdeling, het delen van best practises  en uitwisselingen van informatie. Dit doen we onder andere door het aanbieden van scholing op verschillende thema’s zoals het signaleren van geweld of het hanteren van de meldcode. Deze scholing wordt aangeboden middels de Drentse Jeugdacademie.

Wat willen we bereiken?

  • De regionale ambitie – beschreven in de regiovisie Geweld hoort nergens thuis – is om te gaan naar 0 slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling in Drenthe. In de regiovisie staat uitgewerkt welke subdoelen we hieraan koppelen en hoe we deze kunnen bereiken.
  • We vinden het belangrijk dat alle afdelingen die in contact staan met inwoners weten waar ze met signalen of vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling naartoe kunnen. Daarom worden er in 2021 twee aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling aangesteld. Zij dienen als sparringspartner en adviseur voor de collega’s binnen de organisatie, zij zijn op de hoogte van de Wet Meldcode en kennen de partners in de zorg- en veiligheidsketen.  

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Twee aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling aanstellen.
  • Zowel lokaal als regionaal vindt er structureel afstemming plaats met Veilig Thuis Drenthe over casuïstiek, de samenwerking en gemaakte afspraken.
  • De wachtlijsten van Veilig Thuis Drenthe, JB Noord en de Raad van Kinderbescherming blijven een punt van aandacht. Hierover vinden zowel lokaal als regionaal gesprekken plaats.

Lasten & baten

schaal x € 1,000

Lasten

462.247

1,2 %

Baten

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 12/02/2021 13:05:08 met de export van 12/02/2021 12:54:23