1. Anders dan anders
Rijksoverheid verzaakt
De begroting 2022 komt op een wat andere manier tot stand dan in andere jaren. Normaal gesproken laten wij u al in de perspectiefnota een sluitende begroting en meerjarenraming zien. Dat hebben we nu niet gedaan. De oorzaak daarvan: de rijksoverheid geeft ons als gemeenten wel taken, maar geeft ons onvoldoende middelen om die taken goed uit te voeren. De Jeugdzorg is daarvan op dit moment het meest sprekende voorbeeld. En vanaf 2022 wordt dat voor het eerst hard voelbaar in onze gemeentelijke begroting.
Perspectiefnota 2022: het speelveld
We hebben daarom in de perspectiefnota vooral het speelveld in beeld gebracht: wat zijn onze inkomsten, wat zijn onze uitgaven, welke bestedingswensen liggen er en wat is dan het financiële resultaat? De uitkomst daarvan was een negatief saldo in zowel de begroting 2022 als de meerjarenraming 2023 tot en met 2025. Met dus feitelijk geen ruimte voor bestedingswensen, die er tegelijk wél zijn.
Verzoek gemeenteraad: sluitende begroting 2022
Op 8 juli 2021 heeft u de perspectiefnota met elkaar en met ons besproken. U heeft onze conclusie over een verzakende rijksoverheid nadrukkelijk onderschreven. Dat heeft u laten zien door het unaniem aannemen van een motie daarover.
Uw belangrijkste vraag aan ons was: kom met een voorstel voor een structureel sluitende begroting in 2022 en laat structurele keuzes voor de jaren daarna zoveel mogelijk over aan de nieuw te kiezen gemeenteraad.
In onze brief van eind augustus 2021 hebben wij de uitkomsten van de vergadering van 8 juli met u gedeeld.
Besparen
Het is zonneklaar dat het niet lukt om de begroting voor 2022 structureel sluitend te krijgen (en ook nog bestedingswensen te honoreren) als u niet tegelijk ook besparende maatregelen neemt. Daarom hebben wij de ambtelijke organisatie gevraagd om een eerste inventarisatie uit te voeren waar de inkomsten omhoog en de uitgaven naar beneden kunnen.
De resultaten daarvan vindt u, voor zover we die toepassen in 2022, in deze aanbiedingsbrief terug. Ze zijn nog niet verwerkt in de conceptbegroting zelf. Dat doen we na uw besluit op 4 november 2021.
Het gaat daarbij niet alleen om besparingen maar eerst en vooral om het efficiënter en effectiever inzetten van middelen.
Bestedingswensen
In de perspectiefnota stonden voor 2022 enkele bestedingswensen. We hebben nu nog preciezer gekeken naar het jaar waarin we de kosten daadwerkelijk verwachten te maken. Ook de uitkomst daarvan vindt u in deze aanbiedingsbrief terug. Deze bestedingswensen verwerken we, net als de besparingen, na de raadsvergadering van 4 november 2021 in de begroting.
Commissie- en raadsbehandeling
Op 13 oktober vindt er, anders dan andere jaren, eerst een commissiebehandeling van de begroting plaats in de commissie Algemeen Bestuur. Wij horen in die commissievergadering graag een eerste reactie op het sluitend maken van de begroting 2022. We kunnen uw input dan nog verwerken vóór 4 november 2021.
Uiteindelijk beslist u op 4 november 2021 hoe de begroting en de meerjarenraming er uit gaan zien. Het lukt onze organisatie dan naar verwachting precies om uw besluit in de dagen daarna te verwerken. Zodat we de provincie op tijd de begroting kunnen aanbieden.
2. Opzet aanbiedingsbrief
We hebben zojuist het begrotingsproces van dit jaar kort toegelicht. Voor de schets van alle ontwikkelingen en onzekerheden verwijzen wij u naar de perspectiefnota. Die perspectiefnota zal ook als bijlage meegaan voor de bespreking in de commissie.
We leggen in het hoofdstuk Financiën uit hoe het huidige saldo van de begroting en de meerjarenraming tot stand is gekomen. Ook laten we daar zien hoe we met een aantal maatregelen de begroting 2022 structureel sluitend kunnen krijgen. Daarbij gaan we uit van het realiseren van de bestedingswensen.
In het hoofdstuk Plannen geven we een toelichting op onze plannen voor 2022. Als er voor die plannen ook nieuw geld nodig is, staat dat erbij. Die bedragen hebben we dus in het hoofdstuk Financiën al meegenomen.
Het laatste hoofdstuk gaat over de lokale lasten.