Paragrafen

Bedrijfsvoering

Midden-Drenthe staat niet stil, we werken aan grote verbeteringen op het gebied van onze informatievoorziening. De raad heeft hiervoor extra middelen ter beschikking gesteld om achterstallig onderhoud aan te pakken, een kwaliteitsslag te maken en de organisatie te ondersteunen bij vernieuwing en ontwikkeling op dit gebied. Daarnaast komen er wettelijke verplichtingen op ons af, waarbij informatievoorziening vaak een belangrijke rol speelt. De samenleving wordt steeds digitaler, het is belangrijk dat we als gemeente onze informatievoorziening optimaliseren om te kunnen blijven aansluiten bij de veranderingen die op ons afkomen.

Dienstverlening en bedrijfsvoering
Goede dienstverlening bieden aan onze inwoners, bedrijven en instellingen is belangrijk voor ons als gemeente. De middelen die beschikbaar zijn gesteld, stellen ons in staat daar vorm aan te geven. Als gevolg van corona is de samenleving digitaler geworden en daar moeten wij als organisatie op in blijven spelen. Het optimaliseren van onze informatievoorziening draagt bij aan het verbeteren van onze dienstverlening, maar ook aan het efficiënt uitvoeren van onze processen en het verantwoording afleggen daarover. Door het inzetten van de juiste systemen verbeteren we onze bedrijfsvoering. Optimaal ondersteunde bedrijfsvoering is de basis voor het bieden van goede dienstverlening. We doen dit door meer producten en diensten digitaal aan te bieden, door zaakgericht werken te optimaliseren, door medewerkers te faciliteren met de juiste middelen om de samenleving goed te kunnen ondersteunen en door beschikbare informatie te gebruiken om beter te kunnen sturen en gerichter beleid op te kunnen stellen.

Landelijke ontwikkelingen en wetgeving
Landelijke ontwikkelingen en wetgeving hebben impact op hoe wij onze systemen inrichten. We volgen de ontwikkelingen en vertalen deze naar onze eigen gemeentelijke praktijk. Het belangrijkste voorbeeld van wetgeving die impact heeft op onze informatievoorziening is de Omgevingswet en de aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Ondanks dat deze wetgeving met een half jaar is uitgesteld behoudt het onze focus om dit goed te borgen in onze organisatie. Niet alleen in het fysieke domein, maar ook in het sociale domein is er nieuwe wetgeving waarop wij onze informatievoorziening moeten aanpassen. Andere wetgeving die de komende jaren impact gaan hebben zijn de Wet Digitale Overheid, De Wet Open Overheid en de nieuwe Archiefwet, die zich meer zal focussen op digitale informatievoorziening.

Informatiebeveiliging en privacy
Het goed borgen van informatiebeveiliging en privacy zijn zeer belangrijk, zeker in een steeds digitaler wordende gemeente. We hanteren vanaf 1 januari 2020 de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Met de komst van de BIO is een gezamenlijk normenkader voor informatiebeveiliging binnen de gehele overheid ontstaan. Het borgen en implementeren van de BIO is een doorgaand proces. Daarnaast voeren we de gemeentebrede zelfevaluatie ENSIA (Eenduidige Normatief Single Informatie Audit) uit en leggen daar verantwoording over af. Ook de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) blijft onverminderd een punt van aandacht. Inwoners, bedrijven en instellingen mogen er op vertrouwen dat hun informatie bij ons in veilige handen is en dat wij daar goed mee omgaan. Het doorvoeren van maatregelen alleen is hierbij niet voldoende. Bewustwording is een belangrijk punt van aandacht.

Deze pagina is gebouwd op 12/02/2021 13:05:08 met de export van 12/02/2021 12:54:23